Over ons

Groene hart streekproducten

Strivali wint verkiezing Groene Hart Streekproduct 

Alphen aan den Rijn – 26 september 2015 – Ferry Lempers, ambachtelijke slager uit Linschoten, heeft met zijn Strivali de verkiezing van het Groene Hart Streekproduct gewonnen. Top-kok Pierre Wind koos zaterdag 26 september in het Archeon in Alphen aan den Rijn het flinterdun gesneden, gedroogde rundvlees als winnaar.

Tien maal Goud op VAS

“Nederlands kampioen lever- en bloedworst soorten”

Tijdens de wedstrijden van de VAS Vereniging Amsterdamse Slagers, werden deze 10 producten van Slagerij Lempers bekroond met het predicaat ‘Goud’.

Met deze goud bekroning heeft Slagerij Ferry Lempers een nieuwe titel in de wacht gesleept.
“Nederlands kampioen lever- en bloedworst soorten”

Sommige werden zelf bekroond met het predicaat GOUD MET STER

  • tongeworst
  • gegrilde achterham
  • grillworst
  • saks
  • rauwe beenham
  • kalfsterrien
  • nagelhout
  • mortedella
  • gebraden gehakt

Een succes waar wij uiteraard zeer trots op zijn!

Bedrijfsreportage

Ferry en Ireen Lempers, Linschoten

Passie voor het vak, onvoorwaardelijke

Linschoten ligt in het Groene Hart van Nederland, tussen Woerden en Montfoort. In dit dorp met zo’n 3.500 inwoners oefent Ferry Lempers zijn vak uit. “Je bent vakman of je bent het niet, er zit niets tussen in”, begint Ferry zijn verhaal.

Op het eerste gezicht vermoed je nog niet hoeveel passie en ambachtelijke kennis er achter de vele producten in de winkel van Ferry schuil gaat. De winkel ziet er gewoon goed, eerder bescheiden uit. Ferry is als klein ventje al in het slagersvak terecht gekomen. Op zijn driewieler fietste hij achter de buurman, die slachter was, aan om het hele slachtproces mee te kunnen maken. Zijn passie voor het vak is alleen maar groter geworden, veel van de technieken en recepten die hij gebruikt heeft hij zelf ontwikkeld. Kijken en luisteren naar vakgenoten, het Worstmakersgilde en vakliteratuur zijn de bronnen waaruit Ferry zijn inspiratie put.

Kampioensham
De rauwe beenham is het pronkstuk uit de ‘collectie’, het is niet voor niets dat Ferry hier Nederlands kampioen mee is geworden. “Het is eigenlijk een soort Parmaham maar dan lekkerder en uit Linschoten.” Ferry maakt deze ham nu zes jaar en behaalt steeds een beter resultaat. Zeezout en veel tijd zijn de ingrediënten van deze hammen die in de speciaal ingerichte kelder worden gerijpt. Er zijn nog meer bijzondere producten: Lardo; gezouten spek met rozemarijn, om de zoveel tijd slacht Ferry er speciaal een varken voor met lekker dik rugspek, de laatste woog 252 kg. Gerookte entrecote, gekookte truffel ham, Linschoter rollade, Bourgondische rib, gebraden runderrollade, gerookte osseworst en Brabantse zachte metworst zijn enkele van de vele andere specialiteiten.

Vlees met een verhaal
“Ons varkensvlees is van graanvarkens, deze beesten hebben een mooi leven en dat komt het vlees ten goede” vertelt Ferry. “Als de basis goed is dan kun je ook een goed product maken dat zich onderscheidt in smaak en kwaliteit. Het vlees van graanvarkens is steviger, smakelijker, geeft veel minder drip en de aandacht voor het dierenwelzijn geeft een mooi verhaal naar de consument. Het rundvlees is uitsluitend van vrouwelijke dieren van het Maine-Anjou runderras. Dit vlees is rijk van smaak en mooi van kleur.

Met vallen en opstaan
Negen jaar geleden zijn Ferry en Ireen op deze lokatie gestart, vier jaar later zijn ze Keurslager geworden. Het leek allemaal goed te gaan, totdat het noodlot toeslag. “Het was 3 november 2006, vrijdagochtend iemand riep ‘Brand!’,” vertelt Ireen, “ik dacht nog ‘zeker een vlam in de pan’ ”. Een brand die bij de buurman was ontstaan verwoestte de worstmakerij. De winkel kon na drie weken alweer open, daarna volgde er een tropenjaar van noodwerkplaats en improvisatie. 14 november 2007 was alles weer volledig opgebouwd.

Catering en partyservice
“Als het moet zetten we een compleet ingerichte tent met muziek en al in de wei” vertelt Ferry, dit om aan te geven dat alles mogelijk is wat betreft partyservice. Elke week zijn er wel een aantal partijen, klein en groot. Het is vooral het werk van Ireen die naast de taak van moeder van drie dochters, dit voor haar rekening neemt. Ze wordt geholpen door één van de vaste medewerksters. Via de site weten veel mensen Lempers te vinden, waaronder veel vaste contacten.

Team
Het team bestaat uit allemaal dames. Ferry legt de lat hoog voor zijn mensen. Verantwoordelijkheid, enthousiasme en interesse staan bovenaan de lijst. Regelmatig komt men een avond bij elkaar om alles weer even aan te scherpen en de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Dat werkt uitstekend, je merkt dat er een positieve sfeer in het bedrijf hangt.

Winkelwagen